fbpx Skip to main content

Michelini tärnide maailm: Kuidas hinnatakse restorane ja kokkasid?

By 19. jaan. 2025jaanuar 21st, 2025Tohi postitused
Michelini tärnid ja restoranid

Michelini tärnid on kõige mainekam tunnustus, mida restoran või kokk võib maailmas üldse saada. Kuid kuidas need tärnid antakse? Mis muudab ühe restorani Michelini tähekeste vääriliseks? Sukeldume Michelini tärnide maailma ja uurime, kuidas ja kes neid hindeid jagab.

Mis on Michelini tärnid?

Michelini tärnide ajalugu algas 1900. aastal, mil Prantsuse rehvitootja Michelin avaldas kaardigiidi raamatukese kujul. See pidi aitama autojuhtidel leida teel olles väärt kohti ööbimiseks ja söömiseks. Aastate jooksul sai see juhend hoopis teise rolli, muutudes maailma tipprestoranide kvaliteediindikaatoriks. Täpsemalt – 1931 a., kui samas giidis öeldi, et 1 tärniga restoranid on väärt autosõitu sinna! Tänaseks on maailmas ca 3000 Michelini restorani, millest koguni ca 2400 on 1 tärniga hinnatud. Kogu ametlik süsteem kehtib täna umbes 30 riigis. Muide, Jaapan on üks suurima “tärnitihedusega” riike maailmas. Tokyos on üle 200 Michelini tärniga restorani, mis teeb sellest maailma kulinaarse pealinna.

Michelini tärnide hindamissüsteem on lihtne ja algusest peale püsinud sellisena:

  • Üks tärn: “Väga hea restoran oma kategoorias.”
  • Kaks tärni: “Silmapaistev köök, mille pärast tasub sinna minna.”
  • Kolm tärni: “Erakordne kulinaarne elamus, mis väärib spetsiaalset külastust.”

Kuidas tärne jagatakse?

Michelini tärnide jagamine on  äärmiselt diskreetne protsess. Hindajad ehk „inspektorid“ on valitud kulinaariaeksperdid, kes külastavad restorane anonüümsetena, et tagada aus ja objektiivne hinnang. Eesti tipprestoranide omanikud kinnitavad, et nende ekspertide identiteet on väga hästi hoitud saladus. Nende hulgas võib olla ka eestlasi, aga ei pruugi.  Kuidas aga inspektorit ära tunda? On mõningaid viiteid. Näiteks tellivad nad kõik käigud ja söövad alati taldriku tühjaks. Tavaliselt eelistavad nad „peakoka eri“ roogasid, kuid salateid ja suppe tellivad harva. Restorani teenindav personal võib kontrollida, kas laua reserveerija nimi kattub pangakaardil oleva nimega – kui mitte, võib tegemist olla kas petturi või Michelini inspektoriga! Inspektorid teevad tihti märkmeid või telefoni ja pildistavad roogasid. Mõnikord tehakse märkmed aga hoopis tualettruumis!

Hindamisel keskendutakse viiele peamisele kriteeriumile:

  1. Koostisosade kvaliteet – Kasutatakse parimat (kohalikku) toorainet?
  2. Kokkade meisterlikkus – Kas toitude valmistamisel näita köök üles erilist osavust ja tehnikat?
  3. Maitse ja toidukombinatsioonid – Kas maitsed on tasakaalus ja loovalt esitatud?
  4. Isikupära – Kas kokal ja restoranil on oma unikaalne stiil?
  5. Kõrge ja püsiv kvaliteet – Kas teenindus ja toiduelamus on järjepidevad?

Michelini tärnid Eestis

Eestis on Michelini giid ja tärnid suhteliselt uus nähtus. Esmakordselt ilmus Eesti Michelini kaardile 2022. aastal, kui mitmed kohalikud restoranid said auhinnatud. See on absoluutne maamärk meie toidukultuurile ja Eesti restoranide tõusmist rahvusvahelisele tasemele, pakkudes samas väljakutset kõigile ambitsioonikatele kokkadele. Vaata 2024. aasta Eesti Michelini tähtedega auhinnatud restorane siit.

Michelini tärnidega peakokk Tohi Distillerys

14. veebruaril (Sõbrapäeval!) toimub Tohi Distillerys eksklusiivne pop-up õhtusöök, mille peakokaks on Michelini tärniga tunnustatud Soome tippkokk Kim Päivästö. See on erakordne võimalus nautida maailmatasemel kulinaarset elamust ka Kohilas, Tohi Distillerys. Kim toob Tohile oma rikkaliku rahvusvahelise kogemuse maailma tipprestoranides. Tema üle 17 aasta kestnud karjäär on viinud Kimi Michelini tärnidega hinnatud köökidesse nagu Pétrus by Gordon Ramsay (⭐️, London), Hertog Jan (⭐️⭐️⭐️, Belgia) ning peakokana Helsingi tuntud restoranidesse Inari (⭐️) ja Demo (⭐️). Kimi ainulaadne stiil ühendab kaasaegse Euroopa köögi Aasia maitsete mitmekesisusega.

Kim Päivästö on tuntud oma detailse lähenemise poolest toidule, mille keskmes on kvaliteetne tooraine ja lummavad maitsekooslused.  Tohi Distillery õhtusöögiks on Kim kokku pannud erilise menüü, mis teeb ringi ümber maailma Aasiast Lõuna-Ameerikani. Ja ringiga Eestisse. Või vastupidi. Igal juhul – elamus, mis ei kordu!

Michelini tärnid ei ole pelgalt autasud, vaid sümboliseerivad kirge, loovust ja pühendumust köögikunstile. Just seda on ka Sõbrapäeva, 14. veebruari õhtusöök Tohis!

Lisainfo ja kohtade broneerimine:  https://tohigin.com/events/sobrapaeva-ohtusook-michelini-kokaga/